Solarne elektrane

Tijek izgradnje solarne elektrane

  1. Upit

  2. Sastavljanje informativne ponude

  3. Potvrda ponude

  4. Obilazak

  5. Izrada dokumentacije – ishođenje suglasnosti za priključenje solarne elektrane

  6. Ishođenje suglasnosti i priključenje solarne elektrane

  7. Montaža solarne elektrane

  8. Sklapanje ugovora o samoopskrbi sa željenim dobavljačem

  9. Priključenje solarne elektrane

Solarna ili fotonaponska elektrana je uređaj koji prima svjetlosnu energiju sunčevog zračenja i pomoću fotonaponskih ćelija (PV ćelije) izravno je pretvara u električnu struju. Snaga elektrane označava se tzv. vršnom snagom, odnosno količinom električne energije u vatima koju uređaj proizvodi pri standardnim uvjetima osvjetljenja od 1000 W/m2 i temperaturi vanjskog okoliša od 25°C.

Označava se kao Watt Peak ili Wp. Pojedinačne PV ćelije mogu se razlikovati po veličini koja se kreće u rasponu od 0,5 cm do približno 4 cm. Jedna ćelija proizvodi samo 1 ili 2 vata, što nije dovoljno, stoga ćelije za proizvodnju solarne električne energije moraju biti grupirane na krovovima zgrada. PV ćelija je posebno obrađena silikonska pločica smještena između dvije tanke kontaktne ploče. Gornji kontakt ima pozitivan, a donji negativan naboj, što ga čini poluvodičem. Poluvodič apsorbira fotone svjetlosti i otpušta elektrone. Kada su slobodni elektroni uhvaćeni, proizvodi se električna struja koja se može koristiti kao električna energija.

Životni vijek solarne elektrane je oko 30 godina. Nagib krova mora biti između 0° – 60°. Prilikom planiranja postavljanja solarne elektrane treba obratiti pozornost da fotonaponski moduli neće biti zasjenjeni krovnom konstrukcijom, dimnjacima, ventilacijskim otvorima, drvećem oko zgrade i drugim sličnim objektima koji bi mogli zasjeniti površine. Optimalan položaj krova za postavljanje solarne elektrane je u smjeru JI, J ili JZ.

Solarne elektrane imaju niz prednosti. Kao izvor energije, koriste Sunce. Raspoloživa energija Sunca je 4000 puta veća od svih trenutnih energetskih potreba čovječanstva. Solarne elektrane proizvode energiju s najvećom eksergijom (1 kWh električne energije ima veću eksergiju od 1 kWh topline). Odlikuju se tihim radom i minimalni troškovima održavanja i rada. Već više od 30 godina proizvode električnu energiju bez ikakvog ispuštanja štetnih tvari u okoliš. Predstavljaju jedno od najsigurnijih ulaganja s predvidljivim povratom. To je ulaganje u vlastiti sustav, čija vrijednost nije vidljiva samo na papiru, nego i na krovu vaše kuće. Solarna elektrana štiti i produljuje vijek trajanja krovnog pokrova apsorbirajući štetno UV zračenje.

Glavne prednosti solarnih elektrana leže u činjenici da su čiste, visoko obnovljive te da mogu raditi samostalno ili u kombinaciji s tradicionalnim izvorima energije.